Registeren
Account
Service
Salon
Shop

Service

Winkel

Account

App

Home | Acrylaten

In reactie op recentelijke nieuwsberichten, podcasts en ophef over de eventuele allergieën bij het gebruik van acrylaten in nagelproducten, voel ik mij als leverancier genoodzaakt te reageren op onvolledige en eenzijdige berichtgeving. Hierin worden Pedicures en Nagelstylisten weggezet als moreel onverantwoord indien zij hun werkzaamheden zouden voortzetten met gebruik van bovenstaande producten.

Pedicures en Nagelstylisten zijn heel goed in staat om -met inachtneming van de nieuwe veiligheidsrichtlijnen- op basis van juiste cijfers, feiten en omstandigheden waarin er een transparante discussie kan plaatsvinden, een weloverwogen afweging te maken.

Ik neem acrylaten allergie heel serieus, maar Pedicures en Nagelstylisten hebben behoefte aan duidelijke informatie en betrouwbare feiten. Zo kunnen we ons beter richten op de juiste veilige werkwijze.

Wat zijn acrylaten ?

Acrylaten vormen een groep chemische stoffen die als bindmiddel aan vele producten wordt toegevoegd.

Er bestaan vele soorten acrylaten met ook vele toepassingen; van kitten en lijmen in de bouw, tot tandvullingen en protheses in de medische sector, maar ook in huishoudelektronica.

Ook in kunstnagel producten, Acryl, Builder Gel, Gel Polish en gewone Nagellak worden acrylaten verwerkt. Niet alle acrylaten zijn allergeen, het betreft voornamelijk de 2-Hema acrylaten die, als zij onvoldoende worden gepolymeriseerd, allergeen kunnen zijn.

Het onderscheid tussen acrylaat monomeren en polymeren is belangrijk.

De monomeren worden toegevoegd aan Gel producten, en in meerdere mate aan de vloeistof die wordt gebruikt bij de vloeistof/poeder variant en bij acrylnagels.

De monomeren in Gel producten worden uitgehard onder LED lampen, als de gel onder een professionele lamp en in de juiste tijd wordt uitgehard, binden monomeren zich tot polymeren; deze polymeren zijn niet allergeen.

Als de monomeren in gel onvoldoende worden uitgehard tot polymeren kunnen er vooral in de onderste laag nog vrije monomeren aanwezig zijn, welke op termijn ook de huid kunnen bereiken en ook tijdens bewerken en het weer af frezen een risico kunnen vormen. Dit pleit voor het gebruik van professionele LED lampen, voldoende uithardingstijd en zeker tijdens het bewerken goede afzuiging met koolstoffilter (het koolstoffilter is belangrijk voor de stylisten die met acryl werken ).

De prevalentiecijfers van acrylaat allergie, van 1,5 tot 3,5% komt voor het overgrote deel voor rekening van de vloeistof/poeder variant en onprofessioneel slordig gebruik.

Bij de vloeistof/poeder variant wordt een acrylmonomeren vloeistof gemengd met een poeder, meestal polymethylmetha acrylaat; dit mengsel bevat veel sterk sensibiliserende acrylaten. Dit mengsel wordt laag voor laag op de nagels aangebracht en heeft bij koude polymerisatie zelfs na uitharding van 10 minuten, nog 48 uur nodig om volledig uit te harden.

Het grootste risico van contact met allergene monomeren is vooral bij het vijlen/afvijlen van de kunstnagels, maar ook tijdens de lange uithardingstijd bestaat het risico op contact met monomeren.

De verschillen tussen de bovenstaande producten tonen aan dat we acrylproducten niet over één kam kunnen scheren en daardoor bruikbare toepassingen niet zouden moeten verliezen.

Het zou veel reëler zijn, de allergiecijfers m.b.t. acrylaten te relateren aan de afzonderlijke producten, maar ook een onderscheid te maken tussen professionals met de juiste producten, lampen, afzuiging en werkwijze en de thuismarkt.

Deze cijfers zijn nog niet voorhanden, maar dermatoloog de Heer Rustemeyer heeft diverse keren in het Nederlands tijdschrift voor dermatologie en venereologie aangegeven dat het gebruik van gel al vele malen veiliger is dan het acrylaten vloeistof/poeder mengsel, ook maakt hij een duidelijk onderscheid tussen professionals en de thuismarkt.

Ook zegt de Heer Rustemeyer in een podcast; 

“ Dat het risico vooral bij vloeistof met poeder is”. 

Tevens zegt hij;

 “ Gel is al medisch veiliger, maar nog niet volledig en dat is technisch een goede ontwikkeling”.

Een pedicure, die een recent webinar (3 oktober jl.) van dermatologe mevrouw Anemie Galimont bijwoonde, vroeg haar wat haar standpunt is m.b.t. acrylaten allergie. Zij benadrukte dat als we professioneel en veilig werken, het acrylaat redelijk veilig is. Geen 100% veiligheid gegarandeerd, maar dat dit komt omdat vooral de mensen in de doe het zelf markt vaak slordig werken, aldus Anemie Galimont.

Aerogeen acrylaten

Het fenomeen van aerogeen veroorzaakte allergie, waarbij er een allergie kan ontstaan door acrylaten in de lucht, kan plaatsvinden bij het gebruik van vloeibare monomeren en/of het bewerken van nagels die onvoldoende zijn uitgehard.

Het dragen van nitril handschoenen is bijvoorbeeld essentieel, aangezien andere materialen zoals PVC of latex acrylaten onvoldoende tegenhouden. Ook Nitril handschoenen biedt geen 100% veiligheid, maar onderzoek naar handschoenen laat zien dat als je 2 paar nitril handschoenen over elkaar heen trekt, je handen tot 30 minuten beschermd zijn.

Secundaire gevallen van allergie (loslating)

Dit betreft loslating van tandvullingen en protheses en het allergisch reageren op bedrading van bv pacemakers.

Ook bovenstaande producten bevatten acrylaten.

In dit geval zouden er naar aanleiding van een eerder opgelopen acrylaten allergie ten gevolge van nagelproducten, problemen kunnen ontstaan bij het plaatsen van bovenstaande producten.

Dit is een serieus probleem waar echter geen cijfers over bekend zijn.

Een rondgang langs tandartsen en orthopeden leert ons dat een onderzoeker die enkele tandartsen en orthopeden telefonisch heeft benaderd, meld dat men er eens van gehoord heeft, maar het zelf nog niet zijn tegengekomen.

Uiteraard onvoldoende valide data, wel een onderwerp dat zeker aandacht verdient.

Noodzaak van goed onderzoek en voorlichting 

Wat naar voren komt in de artikelen van het Nederlands tijdschrift voor Dermatologie en Venereologie is vooral de noodzaak van goed uitgevoerd onderzoek naar risico’s op langere termijn waarbij onderscheid moet worden gemaakt tussen verschillende producten, toepassingen, professionele/thuismarkt in relatie tot secundaire problemen met betrekking tot implantaten/protheses.

Als leverancier heb ik de schijn tegen, maar benadruk wederom dat ik het onderwerp acrylaten allergie zeer serieus neem en op een eerlijke manier de feiten breng.

Pedicures en Nagelstylisten hebben geen behoefte aan verdachtmakingen, maar wel aan duidelijke informatie en betrouwbare feiten. Dit stelt hen in staat weloverwogen keuzes te maken met betrekking tot het gebruik van producten en maatregelen die nodig zijn om de eigen veiligheid en die van hun klanten te waarborgen.          Wetenschappelijke feiten, voortschrijdend inzicht, technologische toepassingen en centraal opgestelde richtlijnen zijn daarbij een noodzaak.

Hartelijke groet,

Manon Barrau,
NCM Nail Care Manon